lördag 9 juni 2012

Renoverad renshacka

Tidigare i våras hittade jag en renshacka i kanten av en fotbollsplan här i Lövstalöt. Ett avbrutet skaft på en decimeters längd gav en viss aning om anledningen till att någon lämnat renshackan vind för våg. Efter att odlingarna börjat ta sig, har det dessutom börjat bli dags att använda en renshacka i trädgårdslandet. Men med lite kort skaft och ett något rostigt utseende hade den sett sina bästa dagar. Jag bestämde mig för att renovera den!
Utgångsläget efter att skaftet tagits bort.
Jag började med att försöka ta bort skaftet. Det satt som berget. Jag försökte att med en liten eld elda upp träet. Men i den syrefattiga miljön inne i renshackan brinner det dåligt. Enklast visade det sig vara att såga av skaftet och sedan borra ur det. Därefter åkte det ner två dygn i rostlösande bad av ättika och vatten. Efter ett dygn bytte jag vatten och passade på att skrapa loss lite svarta färgrester och en del rost som lossnat. 

Efter två dygn i rostlösare såg den riktigt fin ut.

Ett nytt skaft inhandlades på K-Rauta, 19 eller 29 kr. Jag minns inte riktigt. Jag strök på tre lager av en lackrest från renoveringen av stringhyllan tidigare i våras. Skaftet fick riktigt bra finish. Till renshackan hittade jag en billig (80 kr) metallfärg (Hammarlack) på Biltema som gav en emaljliknande yta. Ett par-tre strykningar av den gav ett bra resultat.

Färdigt resultat monterad och provkörd. Till höger i bild potatis, närmast spenat och lite längre bort ruccola.
I morse fick renshackan sista strykningen och jag monterade den i eftermiddags, återstår en skruv för att säkert fästa hackan i skaftet. Den blev riktigt snygg och ser verkligen som ny ut. Det var ett kul litet projekt, som knappast var ekonomiskt lönsamt för en smålänning. Kvast och färg blir beroende på minne 99 eller 109 kr. Till det kommer en plastpåse, en skruv och två penslar samt några få timmars arbete. Lackresten räknar jag som kostnadsfri. Cissi säger sig ha sett en ny för 59 kr, jag har sett dem 79 kr. Har jag användning för metallfärgen framöver kan jag möjligen räkna hem det.

Jag har också filosoferat miljömässigt över det hela. Nytt skaft behövde naturen stå för oavsett om jag renoverat eller köpt nytt. En eventuell besparing kan enbart ligga i tillverkning av metalldelen och transporter. Metallfärgen från Biltema är nog den del i min renovering som står för största miljöpåverkan. Säkerhetsdatabladet säger att färgen är baserad på petroliumprodukter (solventnafta). Den är klassad som miljöfarligt och ska behandlas som farligt avfall. Risken ligger i "Giftighet för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön.". Explosionsgränsen vid >1% har jag inte varit nära :-)

En ekonomisk förlust, potentiell miljöbomb. Den har i alla fall skänkt mig några timmars harmoni under arbetets gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar