måndag 20 februari 2012

Nytt liv åt en stringhylla

I helgen besökte vi mina föräldrar. Deras hus är långt från en loppmarknad, men när vi åkte hade vi lyckats fylla bilen. Både (huggen) ved och möbler. En av klenoderna var en stringhylla med tre hyllplan, String Pocket, som de hade i garaget. Den var lite sliten, men vi fick lov att ta den. Tyvärr tog jag ingen bild på plats.

För den ovetande är stringhyllan framtagen av Nisse och Kajsa Strinning till en tävling anordnad av Bonniers folkbibliotek 1949. Hyllan vann tävlingen. Under 50- och 60-talet var den väldigt populär. Den har blivit modern på nytt och nyproduceras nu på nytt till det facila priset om strax under 1000-lappen. Hyllan har plastöverdragna ståltrådsgavlar och fanerade hyllplan.

Hyllan var som sagt lite sliten. Det syns inte på bilden, men plasten har lossnat på några ställen och lite rost trängt igenom. Några fläcker på hyllplanen. Hyllan var ändå i väldigt bra skick. Målet är att få den i skick som ny och ge den en ny plats i vårt kök. Jag har inte undersökt hyllplanen så noga ännu. Kanterna har faner, men jag än så länge osäker på om hyllplanen är av massivt trä eller faner. Det avgör nog möjligheterna att slipa ner hyllorna och betsa dem på nytt. Alternativet är annars att slipa lätt och måla i någon färg. Hyllan och gavlarna går att göra enhetliga eller någon spännande färgkombination. Vilket är ännu inte bestämt. Ska surfa efter lite inspiration. Frun vill säkert tycka till också.

Jag började att med en kniv skrapa loss all plast från ståltrådarna. Den satt rätt så löst så det gick rätt så fort. Det är inte mycket rost, men lite grann. Lite googlande tyder på att citronsyra i vatten är en bra metod. En av återvinningsbaljorna kom väl till pass. Detta är återvinning på hög nivå. Jag använda kanske 20 gram till 10-15 liter vatten. Det är lämpligt att i morgon vända gavlarna så att ändarna som sticker upp även de behandlas. Man kan vända baljan, men det rekommenderas inte - det år svårt att få långtidsverkan då.

1 kommentar:

  1. Ser bra ut! Lite pyssel är aldrig fel...

    Själva ska vi byta köksfläkt på måndag, det var gult på väggen bakom kryddhyllan :-P

    SvaraRadera